DW Development

Fördelar och användningsområden för nylon material

Polyamid Nylon, eller som det även kallas nylon, är ett syntetiskt material som har en mängd olika användningsområden. Den mest välkända typen är Nylon 66, men det finns flera andra varianter så som Nylon 6, 610 och 11. Dessa material har olika egenskaper som beror på den molekylära struktur.

Materialet är känt för sin slitstyrka, elasticitet och mångsidighet. Nylon används ofta inom textilindustrin för att bland annat tillverka sportkläder och nylonstrumpor. Förutom för textilier används nylon även i industriella sammanhang som kugghjul, olika lager, och andra mekaniska delar där det krävs god styrka och hållbarhet samt elektrisk isolationsförmåga.

Miljöpåverkan och hållbarhet

Produktion av materialet kräver betydligt mer energi än andra fibrer, som bomull. Det resulterar också i utsläpp av växthusgaser som kväveoxid, vilket är mycket skadligt för miljön. Materialet är inte biologiskt nedbrytbart och bidrar till mikroplastföroreningar i våra hav.

För att minska miljöpåverkan finns det initiativ för att återvinna nylon från gamla fiskenät och andra avfallsmaterial. Till exempel producerar företag som Econyl och Aquafil hållbar nylon från återvunna material, vilket bidrar till ett mer cirkulärt slutet kretslopp.

Användningsområde inom 3D-printing

Nylon har också blivit populärt att använad med olika 3D-printers på grund av dess styrka, flexibilitet och slitstyrka. Nylon används ofta för att skapa funktionella prototyper och slutprodukter som kräver hållbarhet och hög prestanda. Nylonfilament används i FDM (Fused Deposition Modeling) 3D-skrivare och är idealiskt för delar som måste tåla mekanisk stress och slitage.

Priset på ett kilo kan ligga från allt mellan 280kr/kg till flera tusenlappar per kilot beroende på distributör samt vilket typ av nylon man väljer att köpa. Jämfört med vanligare material så som PLA och ABS kan prisskillnaden variera upp till dubbla priset för ett kilo. Därför ser vi på Dw Development till att vårt pris på nylon är så bra som möjligt för att göra denna otroliga plast tillgänglig för alla. Visa produkt.

Nylon Material 3D Skrivare 1.75mm

Nylonens kemiska formel

Materialet är en polyamid PA, vilket innebär att dess polymerkedjor består av repeterande enheter som hålls samman av amidbindningar. För Nylon 66, som är en av de vanligaste typerna, är den kemiska formeln (C12H22N2O2)n. Den består av hexametylendiamin och adipinsyra, vilka sammanfogas genom en polymerkondensationsreaktion. Nylon 6, en annan populär variant, har formeln (C6H11NO)n och tillverkas från kaprolaktam.

Nylon 6 – (C6H11NO)n
Nylon 66 – (C12H22N2O2)n

Framtiden för nylon

För att ytterligare minska dess miljöpåverkan pågår forskning och utveckling av nya metoder för att producera det från mer hållbara källor, såsom biomassa och återvunnet material. Genom att fortsätta utveckla och använda dessa hållbara metoder kan vi dra nytta av nylons fördelar samtidigt som vi minimerar dess negativa effekter på miljön.

Vi har Nylon för ditt nästa projekt!

Vi har ett av Sveriges och kanske Europas bredaste utbud på olika 3D Filament, Läs vidare om andra spänande material eller hitta de filament som passar till ditt nästa projekt.

X