DW Development

petg filament

Vad är PETG?

PETG filament, eller Polyetylentereftalatglykol, är ett populärt val för 3D utskrifter för sina speciella egenskaper och låga pris. PETG Filament är känt för sin styrka och sin lätta bearbetning, det är ett bra val för projekt som ställer höga krav på mekanisk och termisk resistens.

Varför PETG?

PETG är ett populärt val pågrund av dess ekonomiska samt kemiska förutsättningar. För en överblick till andra material rekommenderar vi att kolla in vår 3D Filament Guide.

single spool petg

Nozzle

230-250 °C

Byggplatta

75-90 °C

Kylfläkt

100%

Fördelar

 • Billligt
 • Högt UV-motstånd (Bra utomhus)
 • Kemisk Resistens

Nackdelar

 • Kännslig För Stringing
 • Dålig Överhängs Förmåg
 • Ett viss glansig yta

PET + G?

Polyetylentereftalatglykol-modifierat (PETG) filament är ett avancerat co-polyester material utformat för 3D utskrifter. PETG Filament förenar PET:s robusthet och användbarhet med glykolens förbättrade egenskaper. Detta skapar ett filament som inte bara är idealiskt för tillverkning av hållbara, genomskinliga objekt men också överkommer vissa begränsningar som hittas i traditionellt PET material. Med glykolmodifiering, minskar PETG risken för korrosion och kristallisationseffekter, vilket förlänger materialets livslängd och gör det enklare att skriva ut jämfört med rena PET material.

Med egenskaper från PET är PETG naturligt ett transparent material, det gör det till ett populärt val när det kommer till estetiskt genomskinliga obejekt och PETG brukar då ligga i framkant på listan. Glansen på materialet avgörs av utskrivshastigheten och temperaturen på munstycket (nozzlen).

Vanliga Problem med PETG Filament

Warping (Krympning):

 • Orsak: Otillräcklig adhesion till skrivbädden kan orsaka att PETG-komponenter lyfter eller deformeras.
 • Lösning: Använd en uppvärmd skrivbädd inställd på rätt temperatur för PETG, vanligtvis mellan 75-90°C. Ett lager av PETG- eller ABS-juice (en blandning av PETG eller ABS-filament upplöst i aceton) kan hjälpa till att förbättra adhesionen. Dessutom, kalibrera första lagrets höjd noggrant för att säkerställa god första lageradhesion.

Stringing (Trådning):

 • Orsak: För hög temperatur eller dålig retraction-inställning kan leda till stringing med PETG.
 • Lösning: Sänk utskriftstemperaturen och justera retraction-inställningarna. För PETG kan du behöva experimentera med längre retraction-längd och snabbare hastighet jämfört med PLA för att undvika stringing.

Under-Extrusion (Underextrudering):

 • Orsak: Otillräcklig mängd PETG Filament extruderas, vilket kan bero på ett tilltäppt munstycke eller felaktiga extruder-inställningar.
 • Lösning: Rengör munstycket för att se till att det inte är tilltäppt. Kontrollera att filamentets diameter är korrekt inställd i slicer-programvaran och justera flödesinställningarna (ibland i procent) om nödvändigt. Övervaka också att extrudermotorn inte hoppar över steg.

Layer Separation (Skiktskillnad):

 • Orsak: Dålig adhesion mellan lager (blir små luckor/glapp)
 • Lösning: Öka utskriftstemperaturen för PETG, som oftast är högre än för PLA, för att säkerställa att lagren smälter samman ordentligt. Rätt temperatur kan variera mellan olika märken av PETG, men ligger ofta mellan 230-250°C. En långsamare utskriftshastighet kan också hjälpa lagren att binda bättre till varandra.

FAQ

Kan jag använda PETG för utomhusprojekt?

PETG har utmärkt UV- och väderbeständighet, vilket gör det till ett bra val för utomhusprojekt. Det håller bättre i soligt och fuktigt klimat jämfört med andra material som PLA. Dock, för långvarig användning utomhus, kan det vara värt att överväga material som ASA istället.

Hur mycket billigare är PETG än PLA?

PETG är idag offtast det billigaste materialet på marknaden, det på grund av framgången och användningen av pet i vardagen vilket har påverkat de låga priserna. Skillnaden kan ligga på 20-30kr. Vårt sortiment ligger skillnaden på 15kr.

Är PETG Vattentätt?

PETG-filament är i grunden vattentätt när det är korrekt utskrivet och lagren är väl sammansmälta. Det betyder att objekt tillverkade med PETG kan motstå exponering för vatten utan att absorbera det i betydande mängd. Detta gör PETG till ett lämpligt material för applikationer där vattenbeständighet är önskvärd. Skulle det inte bibehålla vattnet brukar det lösa sig med en ytterligare lagerbredd i utskrifften.

X