DW Development

Gratis 3D-programvara för Mac: 3D-modellering och utskrift 2024

När det gäller 3D-modellering på Mac finns det många alternativ att välja mellan. Den här guiden hjälper dig att hitta den bästa gratis 3D-programvaran för dina behov. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren användare finns det ett program för dig. Här är våra bästa val:

 

Kraftfullt och mångsidigt

Fusion 360, utvecklat av Autodesk, är ett kraftfullt verktyg för både 3D-modellering och utskrift. Programmet erbjuder en omfattande uppsättning verktyg för att skapa detaljerade modeller. Dessutom finns det en gratis version för studenter och hobbyanvändare. Med sitt intuitiva användargränssnitt och avancerade funktioner är det ett idealiskt val för både nybörjare och proffs. Fusion 360 stödjer flera filformat och erbjuder realtids-samarbete med teammedlemmar, vilket gör det perfekt för projektbaserat arbete.

 

fusion 360 2023 lockup blk ol adsk

Omfattande och utökningsbar

Blender är en öppen källkods-3D-programvara som erbjuder en mängd funktioner för modellering, skulptering, animation och rendering. Det är ett av de mest populära verktygen för 3D-modellering och är helt gratis att använda. Blender är känt för sitt kraftfulla användargränssnitt och omfattande community som ständigt bidrar med nya funktioner och förbättringar. För Mac-användare som letar efter en mångsidig och kraftfull programvara är Blender ett utmärkt val.

 

Logo Blender.svg

Enkelt för nybörjare

Tinkercad är ett webbaserat verktyg som är perfekt för nybörjare. Det är lätt att använda och erbjuder grundläggande verktyg för att skapa enkla 3D-modeller. Det är också gratis och kräver ingen installation. Dess användarvänlighet och tillgänglighet gör det till ett bra val för skolor och utbildningsinstitutioner. Tinkercad stödjer även integration med 3D-skrivare, vilket gör det enkelt att överföra dina modeller från datorn till verkligheten.

 

Logo tinkercad

Allsidigt och open source

FreeCAD är en kraftfull gratis CAD-programvara som passar både nybörjare och avancerade användare. Det erbjuder en mängd funktioner för att skapa detaljerade ingenjörsmodeller. FreeCAD är särskilt användbart för ingenjörer och arkitekter som behöver skapa exakta och komplexa modeller. Programmet stödjer flera operativsystem inklusive Windows och Mac, vilket gör det till ett mångsidigt val för professionellt bruk.

 

FreeCad logo (2

Intuitivt och mobilanpassat

Shapr3D är en intuitiv och användarvänlig 3D-modelleringsapp som är speciellt designad för iPad och Mac. Den erbjuder en gratis version som ger tillgång till många av de grundläggande funktionerna. Shapr3D är perfekt för designers och ingenjörer som behöver en mobil lösning för sina 3D-modelleringsbehov. Dess intuitiva gränssnitt gör det enkelt att snabbt skapa och modifiera modeller, vilket sparar tid och ökar produktiviteten.

 

Shapr3d

Användning av 3D-program för 3D-utskrift

3D-programvara spelar en central roll i 3D-utskriftsprocessen. Dessa program möjliggör för användare att skapa och anpassa sina egna modeller som sedan kan omvandlas till fysiska objekt med hjälp av en 3D-skrivare. Här är några sätt som 3D-programvara används för 3D-utskrift:

  1.  

1. Modellering av 3D-objekt

Det första steget i processen är att skapa eller importera en 3D-modell i 3D-programvaran. Användare kan antingen skapa sina egna modeller från grunden eller använda färdiga modeller som finns tillgängliga online. Med verktyg för modellering och skulptering kan användare forma och designa sina objekt enligt sina behov och önskemål.

2. Anpassning och förberedelse för utskrift

  • När modellen är helt designad måste den förberedas för utskrift. Detta inkluderar att justera storlek, orientering och eventuella stödkonstruktioner som behövs för att säkerställa en lyckad utskrift. Många 3D-programvaror erbjuder verktyg för att automatiskt generera stödkonstruktioner och optimera modellens geometri för utskrift.

  •  

3. Slicing ​

  • Innan utskrift måste modellen “skivas” i tunna lager och omvandla 3D-objektet till instruktioner som skrivaren kan följa. Användare kan justera parametrar som lagertjocklek, utskriftshastighet och fyllningsgrad för att optimera utskriftskvaliteten.

  •  

4. Utskrift

  1. När modellen är förberedd och optimerad kan den skrivas ut med en 3D-skrivare. Under utskriftsprocessen smälts eller härdas ett material, vanligtvis plast eller harts, lager för lager för att bygga upp den önskade modellen.

 

Fördelar med att använda gratis 3D-programvara:

Att välja gratis 3D-programvara har flera fördelar, särskilt om du är nybörjare eller arbetar med en begränsad budget. De flesta gratis programvaror erbjuder en omfattande uppsättning verktyg som är tillräckliga för de flesta användare. Dessutom kan du enkelt uppgradera till premiumversioner när dina behov växer. Gratis programvara gör det möjligt att experimentera och lära sig utan att investera stora summor pengar, vilket är perfekt för studenter och hobbyanvändare.

 

Hur man väljer rätt 3D-programvara:

När du väljer rätt 3D-programvara för Mac, bör du överväga följande faktorer:

  • Funktionalitet: Vilka verktyg och funktioner erbjuder programvaran?
  • Användarvänlighet: Hur lätt är det att lära sig och använda programvaran?
  • Kompatibilitet: Är programvaran kompatibel med din Mac och andra enheter du använder?
  • Stöd och resurser: Finns det tillgång till handledningar, support och ett användarcommunity?

Har du redan ett program och behöver en skrivare?

Här hittar du allt från guider till ett av europas lägsta priser på 3D filament. Behöver du hjälp att hitta din första 3D skrivare eller något att uppgradera till? Då har vi rätt guide för dig:

X